Той е човекът, който спечели симпатиите на едни, но и негодуванието на други.

...
Той е човекът, който спечели симпатиите на едни, но и негодуванието на други.
Коментари Харесай

Папа Франциск - различният!

Той е индивидът, който завоюва благосклонностите на едни, само че и негодуванието на други. Докато чакаме да дойде в България, група католически свещеници, учени и интелектуалци искат да бъде разгласен за разколник - човек, който се отклонява от формалните канони. В тяхното писмо те изясняват, че с дейностите и думите си новият папа е поставил началото на една от най-големите рецесии в историята на католическата черква. Но с какво се отличава папа Франциск? И за какво провокира сходни реакции?

На 28 февруари 2013 година папа Бенедикт XVI публично се отдръпна от папския трон, поради напредналата си възраст. Това наложи свикването на заседание за избиране на нов папа, така наречен конклав. 117 кардинали гласоподават в Сикстинската шапка – някогашния параклис на Апостолическия замък. Именно там на 13 март, след 5 балотажа и дълги договаряния, се стигна до решението кой да бъде 266-ият глава на римокатолическата черква. Това е папа Франциск!

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 година в един от кварталите на Буенос Айрес, столицата на Аржентина. Има двама братя и две сестри. В гимназията учи химия, а по-късно през 1963 година получава тапия по философия от колежа „ Свети Йосиф “. След няколко години Хорхе става негов ректор. През 60-те публично става член на Йезуитския медал, а преди този момент работи като чистач, лаборант и в бар.



През 1992 г. става свещеник на родния си град, по-късно е архиепископ, кардинал и по този начин до 2013-а. Именно тогава новият папа застава пред натрупалата се навалица на площад „ Свети Петър “ за първи път и вместо да даде благословията си, моли хората да благословят него.

Хорхе демонстрира, че ще бъде друг папа още с първото си значимо решение – обичайното избиране на име на светец от християнството, с което да оглави римокатолическата черква. За първи път в историята той приема това на Свети Франциск от Асизи – настойник на  животните за католиците, живял през XII-XIII век. В православния свят на него дава отговор Свети Власий Севастийски.



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР